Αφαίρεση καρκίνου του δέρματος

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο καρκίνος του δέρματος αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με χειρουργική αφαίρεση με πρωταρχικό στόχο την προστασία της υγείας του ασθενούς. Ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού είναι καθοριστικός για την αισθητική αποκατάσταση της περιοχής του δέρματος από όπου έγινε η αφαίρεση.

INFO

Διάρκεια επέμβασης: 1 ώρα
Αναισθησία Υπό τοπική αναισθησία/μέθη
Τύπος επέμβασης Επέμβαση ημέρας

Τι είναι

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του δέρματος.
Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει την αφαίρεση των καρκινικών αλλοιώσεων, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές ώστε να μην αλλάξει δραματικά η εμφάνιση του δέρματος.

 

Καρκίνος του δέρματος και μελάνωμα

Ο καρκίνος του δέρματος –  ίσως ο πιο συχνός καρκίνος – περιλαμβάνει το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα –  την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η υπέρμετρη και κατά διαστήματα έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, φαίνεται να παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη μελανώματος. Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου που προέρχεται από εξαλλαγή των μελανοκυττάρων (τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη). Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος είναι ο ανοιχτόχρωμος φωτότυπος, ο μεγάλος αριθμός σπίλων (ελιών) στο δέρμα, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος και τα σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Σε περίπτωση αλλαγής στο μέγεθος, στη μορφή, στο χρώμα ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου ή παρουσίας ενός νέου σπίλου με άτυπα χαρακτηριστικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το μνημονικό τέχνασμα (ABCD) που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε τι πρέπει να προσέχετε σε έναν σπίλο:

A Asymmetry – η ασυμμετρία του σχήματος της βλάβης. Εάν χωρίσουμε τη βλάβη με μια γραμμή στη μέση, τα δύο μισά τμήματα δεν είναι ίδια.

Β Border – η περιφέρεια της βλάβης: Τα όρια της βλάβης είναι ανώμαλα.

C Color – το χρώμα: Παρουσία πολλών χρωμάτων.

D Diameter – η διάμετρος: Αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης.

 

Η πρόληψη που σώζει

Το μελάνωμα είναι θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Η πρώιμη ανίχνευση επιτυγχάνεται με την ορθή εφαρμογή των κανόνων αντιηλιακής προστασίας, την τακτική εξέταση του δέρματος από δερματολόγο και την περιοδική αυτοεξέταση του δέρματος.

Για την προστασία του δέρματος είναι απαραίτητο να περιορίσετε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες (10 π.μ. έως 4 μ.μ.), να φοράτε καπέλο, να χρησιμοποιείτε προστατευτικό ρουχισμό και να είστε στη σκιά. Επίσης να χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF >25).

Πόσο αποτελεσματική είναι

Η αισθητική αποκατάσταση του δέρματος που έχει υποστεί ογκολογική εκτομή θα γίνει πλήρως ορατή 3-6 μήνες μετά την πραγματοποίησή της.

Η τεχνική

Αρχικά γίνεται η χειρουργική αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής και στη συνέχεια γίνεται η πλαστική αποκατάσταση του σημείου, με στόχο το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ασφάλεια και επιπλοκές

Στην περίπτωση της χειρουργικής εκτομής του καρκίνου του δέρματος τα οφέλη της επέμβασης  υπερκεράζουν τους όποιους πιθανούς κινδύνους ενέχει η επέμβαση, όπως άλλωστε και κάθε χειρουργική πράξη.

Μετά την αποκατάσταση οφείλετε να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού.