Αποκατάσταση μαστού

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η αισθητική αποκατάσταση του μαστού που έχει αφαιρεθεί με μαστεκτομή λόγω κακοήθειας, τονώνει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας και της επιτρέπει να ανακτήσει την θηλυκότητα της.

INFO

Διάρκεια επέμβασης: Πολύωρο χειρουργείο - Ο χρόνος εξαρτάται από την τεχνική και το στάδιο της αποκατάστασης
Αναισθησία Υπό γενική αναισθησία
Τύπος επέμβασης Παραμονή στο νοσοκομείο

Τι είναι

Το επανορθωτικό χειρουργείου μαστού μπορεί να γίνει:

  • με ενθέματα σιλικόνης
  • με αυτόλογη μεταφορά λίπους από άλλο σημείο του σώματος όπως οι γλουτοί, η πλάτη και η κοιλιά

Η χρήση τμήματος από τους ιστούς της κοιλιάς θεωρείται ότι δίνει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα από όλες τις τεχνικές.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η αποκατάσταση μαστού με ενθέματα σιλικόνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος επειδή δεν απαιτείται χειρουργική παρέμβαση σε άλλο σημείο του σώματος όπως στην περίπτωση των αυτόλογων ιστών.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Κατάλληλες υποψήφιες είναι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή και δεν θα υποβληθούν ή έχουν ολοκληρώσει τις συμπληρωματικές θεραπείες ακτινοβολίας μετά την επέμβαση.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή μπορεί να γίνει και η αποκατάσταση ώστε η ασθενής να μη βιώσει την αίσθηση της απώλειας του στήθους.  

 

Πόσο αποτελεσματική είναι

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο χειρουργείο ο στόχος του οποίου είναι η βελτιωμένη εικόνα των μαστών και όχι η τελειότητα, κάτι το οποίο θα σας αναλύσει διεξοδικά ο πλαστικός χειρουργός.

Απαιτούνται 2-3 μήνες για την ανάρρωση από μια συνδυασμένη επέμβαση μαστεκτομής και αποκατάστασης ή μόνο αποκατάστασης μαστού.

Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από την τεχνική και τη μέθοδο αποκατάστασης.  

Το βέβαιο είναι ότι η επέμβαση αποκατάστασης μαστού θα βελτιώσει την εμφάνισή σας, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Η τεχνική

Κάθε περίπτωση αποκατάστασης μαστού είναι εξατομικευμένη και συνήθως περιλαμβάνει περισσότερες από μία επεμβάσεις που γίνονται σε στάδια για τα οποία θα σας ενημερώσει ο πλαστικός χειρουργός.

Μετά την αξιολόγηση της υγείας σας, ο γιατρός θα σας εξηγήσει ποιες επιλογές είναι κατάλληλες σύμφωνα με την ηλικία σας, την ανατομία του σώματός σας, την ποιότητα των ιστών και την θεραπευτική αγωγή (χημειοθεραπεία, ακτινοβολία) που θα ακολουθήσετε.

Επιπλέον θα συζητήσει μαζί σας την αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, αλλά και τα στάδια και τη συνολική διάρκειά τους ώστε να συναποφασίσετε την κατάλληλη για εσάς μέθοδο αποκατάστασης μαστού.

Ασφάλεια και επιπλοκές

Είναι σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να καταστήσει σαφές ότι το επανορθωτικό χειρουργείο μαστού δεν είναι απλό και όπως κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους, τους οποίους θα πρέπει να σας εξηγήσει διεξοδικά προτού δώσετε τη συγκατάθεσή σας.

Στις συνήθεις επιπλοκές συγκαταλέγονται η αιμορραγία, η συλλογή υγρών, οι εκτεταμένες ουλές των ιστών και οι κίνδυνοι της αναισθησίας.