Ωτοπλαστική

ΠΡΟΣΩΠΟ
Η ωτοπλαστική είναι ίσως η μόνη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που «επιτρέπεται» να γίνει πριν την ενηλικίωση του ασθενούς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

INFO

Διάρκεια επέμβασης: 1 με 1 1/2 ώρα
Αναισθησία Επιλέγεται τοπική ή γενική αναισθησία ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς (στα παιδιά προτιμάται η γενική αναισθησία)
Τύπος επέμβασης Παραμονή στο νοσοκομείο ή επέμβαση ημέρας

Τι είναι

Ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που αποκαθιστά τα «πεταχτά αυτιά» (αφεστώτα ώτα), καθώς και οποιαδήποτε εκ γενετής ή επίκτητη ανωμαλία των αυτιών.
Ο στόχος της επέμβασης είναι η επάνοδος των πτερυγίων των αυτιών στη φυσιολογική τους θέση.

Ποιους αφορά – Ενδείξεις

  • Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε παιδιά με αφεστώτα ώτα, κατά προτίμηση πριν την έναρξη του σχολείου, όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του χόνδρου των πτερυγίων, ώστε το παιδί να μην υποστεί δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχολογία του στο σχολείο.
  • Η ωτοπλαστική είναι πολύ συχνή επέμβαση και σε ενήλικες άνδρες ή γυναίκες, διορθώνοντας τα πεταχτά αυτιά και προσφέροντας βελτιωμένη εμφάνιση και τόνωση της αυτοπεποίθησης.
  • Μια παραλλαγή της επέμβασης αφορά τη διόρθωση του «δισχιδούς λοβίου», που παρατηρείται σε άτομα που φορώντας βαριά σκουλαρίκια έχουν δημιουργήσει ένα διαχωρισμό στο κάτω μέρος του λοβίου του αυτιού.

Πόσο αποτελεσματική είναι

  • Η ωτοπλαστική θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές επεμβάσεις με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα που διατηρούνται δια βίου.
  • Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η βελτίωση που παρατηρείται δεν αφορά μόνο τα αυτιά αλλά και την αυτοπεποίθηση και την ψυχική διάθεση του ατόμου.
  • Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να περιμένετε 5 μέρες για να αφαιρεθεί ο πιεστικός επίδεσμος (που τοποθετείται αμέσως μετά την ωτοπλαστική) ώστε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.

Η τεχνική

Ο πλαστικός χειρουργός συνήθως πραγματοποιεί τομή στην εσωτερική επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού με σκοπό την καθήλωσή του στη σωστή θέση.            

Ακριβώς επειδή η τομή γίνεται πίσω στην πτυχή του αυτιού, η ουλή δεν είναι ορατή.

Ασφάλεια και επιπλοκές

Η ωτοπλαστική αποτελεί πλέον μια επέμβαση ρουτίνας. Πιθανές επιπλοκές είναι το αιμάτωμα στην περιοχή του πτερυγίου του αυτιού και η φλεγμονή. Εάν παρουσιαστούν, αντιμετωπίζονται άμεσα με παροχέτευση και λήψη αντιβίωσης από το στόμα.