Ρινοπλαστική

ΠΡΟΣΩΠΟ
Η ρινοπλαστική αποτελεί την πρώτη σε ζήτηση επέμβαση στην πλαστική χειρουργική προσώπου παγκοσμίως. Στόχος της είναι να αποκαταστήσει τη συμμετρία του προσώπου, αλλά και να δώσει λύση σε λειτουργικά προβλήματα της αναπνοής.

INFO

Διάρκεια επέμβασης: 2-3 ώρες
Αναισθησία Υπό γενική αναισθησία
Τύπος επέμβασης Παραμονή μιας βραδιάς στο νοσοκομείο ή επέμβαση ημέρας

Τι είναι

Η επέμβαση διορθώνει το σχήμα της μύτης αλλά και τη λειτουργία της αναπνοής, εάν είναι απαραίτητο. Η ρινοπλαστική, ωστόσο, δεν σημαίνει μείωση της μύτης. H αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση της μύτης με τη ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση απόλυτα εξατομικευμένη, αρμονικά προσαρμοσμένη και ταιριαστή στο πρόσωπο κάθε ασθενούς. Η επέμβαση «ανοίγει» το πρόσωπο, αναδεικνύει τα χείλη, το μέτωπο, τα ζυγωματικά και ταυτόχρονα διευκολύνει την αναπνοή.

Σε ποιους απευθύνεται

Ρινοπλαστική μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε ενήλικας επιθυμεί να αλλάξει την εμφάνιση της μύτης του:

  • επειδή έχει υποστεί τραυματισμό,
  • επειδή είναι δυσαρεστημένος με την εμφάνιση της μύτης του π.χ. είναι γαμψή, στραβή, έχει μεγάλα πτερύγια

H επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση λειτουργικών προβλημάτων όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή η υπερτροφία των ρινικών κογχών που συχνά συνυπάρχουν με το αισθητικό πρόβλημα της μύτης. 

Πόσο αποτελεσματική είναι

  • Απαιτούνται 2-3 εβδομάδες για την υποχώρηση του οιδήματος και των μελανιών. Τα αρχικά αποτελέσματα θα φανούν έναν μήνα μετά την επέμβαση.
  • Με την πάροδο 3-6 μηνών, η μύτη θα είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά το οριστικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό ένα έτος μετά τη ρινοπλαστική.
  • Τα αποτελέσματα είναι μακράς διαρκείας και το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης είναι μόνιμο. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο πρόσωπο συμπεριλαμβανομένης της μύτης λόγω της φυσιολογικής γήρανσης των ιστών.

Η τεχνική

Η ρινοπλαστική θεωρείται η πλέον απαιτητική από όλες τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Η προεγχειρητική συζήτηση και συμβουλευτική μεταξύ πλαστικού χειρουργού και ασθενούς είναι απαραίτητες, ώστε να τεθούν οι στόχοι της επέμβασης, καθώς και οι τεχνικές που προτείνει ο χειρουργός – λόγου χάρη εάν θα γίνει ανοικτή ή κλειστή προσπέλαση, αν θα απαιτηθούν μοσχεύματα και ποια θα είναι αυτά.

Ασφάλεια και επιπλοκές

O πλαστικός χειρουργός οφείλει να σας εξηγήσει λεπτομερώς τι πρέπει να περιμένετε από την επέμβαση, τις πιθανές επιπλοκές (οίδημα, μελανιές, κίνδυνοι αναισθησίας) και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να λείψετε από την εργασία σας.  Είναι προτιμότερο να σας «τρομάξει» εξηγώντας σας ότι θα υποβληθείτε σε μια χειρουργική επέμβαση, που όπως κάθε εγχείρηση, ενέχει κινδύνους, παρά να σας παρουσιάσει τα πράγματα απλοποιημένα, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις και μεγάλες προσδοκίες.